eszterga felújítás

Itt egy 40 éves Kínai barkács esztergapad felújítását  mutatom be.

A történet a következő.  Kb 40 évvel ezelőtt érkezett az országba 33 db kombinált eszterga.  Ezen az esztergán volt egy befordítható marógép amit már évekkel ezelőtt leszereltem./ Ez egy másik történet, egy különálló marógép készül belőle. / A múlt esztendőben tönkrement a kapcsolója amit nem tudtam pótolni. Mivel egy fázisú motor volt rajta és a kapcsolóban volt megoldva az irányváltás. Majd vásároltam egy frekvencia váltót mert a sebességfokozatokat ékszíj áthelyezéssel lehetett megoldani. Innen indult a felújítás.

Itt látható a leszerelt eszterga.

Ez a motor volt rajta. 350W és 1400 fordulat.

Ez a motor került rá, 3 fázisú 550w-os és 2800 fordulat. Közben mikor levettem a motort és megforgattam kézzel a tokmányt éreztem, hogy darabosan forog. Így szét kellett szednem a főorsót csapágy csere miatt, szerencsére csak a hátsó csapágy volt a bűnös. Így kapott egy új csapágyat és a kúpgörgős csapágyat csak kitisztítottam és bezsíroztam. A végeredmény csodálatos.

Ezen felbuzdulva a motorban is kicseréltem a csapágyakat mivel az sem új már, és kapott egy festést i.

Szerencsére a motor felfogatás stimmelt  csak a motor tengelye vékonyabb így új ékszíjtárcsát kellett készíteni.

Itt látható a felszerelt motor.

És itt a frekvencia váltó, a gép 0-tól szabályozható, még nem tudom a fordulatát mert más az áttétel. Van fordulatmérőm majd készítek hozzá táblázatot. A gép szuperul dolgozik.